‘Zeg alstublieft nee tegen die Westfriezen’

Station Alkmaar in 1865.

Station Alkmaar in 1865.

Al in 1840, een jaar dus na de allereerste treinrit in Nederland, zijn er al plannen gemaakt voor iets dat met een beetje goede wil een spoorlijn door Noord-Holland genoemd mag worden. In een artikel over de lijn Alkmaar – Den Helder in het blad Op de Rails noemt spoorkenner Jan de Graaf een initiatief om schepen in het Noordhollandsch Kanaal door een stoomlocomotief te laten trekken. Een soort gemechaniseerde trekschuit dus.

In 1856 is er een serieus voorstel voor een echte spoorlijn in Noord-Holland. G. Morel uit Parijs vraagt een concessie aan voor een lijn van Den Helder, via Alkmaar, Castricum en de Zaanstreek naar Amsterdam. Een soortgelijk plan als de latere Staatslijn K dus. Morel krijgt zijn financiën echter niet rond en het idee sneuvelt.

In 1860 valt dan eindelijk het besluit voor de spoorlijn tussen Alkmaar en Den Helder. Discussies over het tracé leiden niet alleen in Schagen, Winkel en Noord-Scharwoude tot onrust. Ook in Alkmaar zijn er zorgen. Een aantal Westfriese gemeenten wil de Tweede Kamer verleiden om de spoorlijn een beetje hun kant op te duwen en haar langs Ursem te laten lopen.

Dat zou grote gevolgen hebben. Het spoor kan Alkmaar dan niet aan de noordzijde passeren, zoals het stadsbestuur graag wil, maar aan de zuidzijde. Het station zou in dat geval in de buurt van de Boompoort moeten komen, aan de oostzijde van de stad. Alkmaar voelt daar helemaal niets voor, want het verkeer van de markt naar het spoor moet dan dwars door de binnenstad. Het gemeentebestuur stuurt een dringend verzoek naar de Tweede Kamer om de Westfriese ideeën terzijde te leggen, en krijgt zijn zin.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s